lördag 6 juli 2013

Kloklippning..

Dagens göra. Kloklipp. Stella var först ut å fick snygga klor i fina vädret :-)

Klorna klipps vid behov. De växer ganska snabbt och kan behöva klippas ca var tredje månad, ibland oftare, för att inte bli för långa. Ute i det vilda sliter kaninen ner klorna naturligt när den gräver sina bohålor och gångar. Våra tama kaniner sliter däremot inte ner klorna på samma sätt, och de blir därför lätt för långa. När klorna växer och blir för långa böjer de sig i sidled, och om de bildar spiraler är de på tok för långa! Långa klor leder till att kaninen tvingas ha tassen i en onaturlig ställning. Tassen kan därmed ta skada och kaninen kan inte röra sig på naturligt sätt.

Vad klipper man med?

För små kaniner kan du använda en vanlig nagelsax. Större kaniner har tjockare klor, så till dem använder du en klotång för smådjur, eller för hund/katt.

Hur klipper man?

Håll kaninen i ditt knä. (Ibland kan det vara lättare om någon annan håller kaninen medan du klipper). Håll i tassen när du klipper, så kaninen inte rycker till och du klipper fel. Om kaninen har ljusa klor kan du se blodkärlet, pulpan, som en sträng i mitten. Klipp strax nedanför denna (ca 1-2 mm nedanför). I mörka klor kan det vara svårare att se pulpan. Prova att håll upp tassen mot ljuset, eller lys med en ficklampa under klon. Ofta blir det lagom att klippa klon efter "böjen" (se bilden). Om du känner dig osäker kan du be en uppfödare eller någon i din djuraffär att visa hur man gör. 
 På bilden här bredvid ser du tre olika sätt att klippa klon på. 

Det översta sättet är rätt! De övriga är fel. 
I mitten är klon för "snett" avklippt. Den kan då lätt splittras och blir spetsig och vass. 
På nedersta bilden har man klippt i pulpan och det börjar blöda.

Råkar du klippa i pulpan så det börjar blöda kan du trycka en bomullstuss (ev. med blodstillande medel på) mot pulpan. Blödningen brukar avstanna snabbt.

Inga kommentarer: