måndag 20 februari 2017

Vad är winertecknat!?

vad är wienerteckning?


Beteckningar 

Vit blåögd = xx
Wienertecknad = Xx
icke vit blåögd = XX

Vit blåögdgenen visar sig som wienerteckning i enkel uppsättning (x), och i dubbel form (xx) som vit blåögd.

Att avla med vit blåögd och wienerteckning 
Wienerteckning uppkommer genom parning av en vit blåögd kanin och en kanin av en annan färg (såsom viltgul, svart etc.)
Vid en sådan parning blir det teoretiskt 100% wienertecknade avkommor, mer eller mindre synligt. Ibland syns inga tecken alls, men om en förälder är vit blåögd så kan man vara helt säker på att avkomman är wienerbärare hur som helst.

Samtliga ungar från en vit blåögd kanin (xx) tillsammans med en enfärgad kanin (XX) får genkoden Xx = wienerteckning.

En vitblåögd kanin (xx) tillsammans med en wienertecknad (Xx) ger teoretiskt 50% vita blåögda (xx) och 50% wienertecknade (Xx).

Två wienertecknade kaniner tillsammans ger teoretiskt 50% wienertecknat (Xx), 25% vit blåögd (xx) och 25% utan vitblåögdgen (XX).

En wienertecknad kanin tillsammans med en enfärgad kanin (XX) ger teoretiskt 50% wienertecknat (Xx) och 50% utan vit blåögdgen (XX).

Hur ser wienerteckning ut? 
Det finns massor av olika typer av wienerteckningar. En wienertecknad kanin kan tex få bläs, någon eller flera vita tass, vita klor, en liten fläck i pannan eller på nosen, eller holländarlik teckning. De kan även få blåa eller melerade ögon.
Observera att även holländar-anlaget kan ge liknande tecken som hos wienertecknade, även om det inte alls rör sig om samma gen.

En kanin som både är brokad/manteltecknad (Kk) och wienertecknad kan det vara svårt att se på ifall de verkligen har wienerteckning. Samma sak gäller här; om en förälder är vit blåögd så kan man vara säker på att det är så. Men om det bara finns wienerteckning hos föräldrarna så behöver det inte vara så. Ett sätt att få veta säkert är att para kaninen med en vit blåögd kanin. Får de någon vit blåögd avkomma tillsammans så vet man att det fanns wienerteckning hos den brokade kaninen. Detta fungerar även hos de enfärgade kaniner som är wienerbärare men teckningen inte syns.

Av egen erfarenhet av kaniner som både är brokade och wienertecknade så verkar det som att de får väldigt mycket vitt på öronen (ca 50% vitt eller mera). Även mestadels vita pannor.

Inga kommentarer: